Megújulásunk támogatója:  

Egykori polgári leányiskola (Nikola Tesla középiskola)


(A kép forrása: prakticnanastavaets.wordpress.com)
Ország:
Szerbia
Szélesség (lat):
N 44° 52,110'
Hosszúság (lon):
E 20° 38,640'
Védettség van?
nem tudom
Típus:
Középület
Jelentőség:
Egyetemes jelentőség: 1
Jelentőség a szűkebb környezet/adott ország szempontjából: 3
Magyar történelmi jelentőség: 2
A település mai neve:
A település magyar neve:
A település német neve:
A település latin neve:
Cím:
Maksima Gorkog 7
Egyéb adat:
Rövid leírás:
Az evangélikus templom szomszédságában található épületet 1905-ben emelték a Magyar Királyi Állami Polgári Leányiskola számára. Diákjai az általános iskola kötelező négy osztálya után tanulhattak ebben az intézményben. A tanítás magyar nyelven folyt, a tanrendet a magyar nyelv és irodalom, német nyelv és irodalom, hittan, földrajz, aritmetika, szabadkezes rajzolás, női kézimunka, ének és torna alkotta. A négy évfolyamon 160 diáklány tanult anyanyelvtől és vallási hovatartozástól függetlenül. 1919-től Szerb Polgári Leányiskolaként átszervezték. Ugyanazon korosztályú lányokat íratták be, mind korábban, hasonló tanrendet követtek, viszont a tanítás nyelve a szerbhorvát lett.

Az 1920-30-as évektől kezdve többször átszervezték a város tanintézményeit, így az épületben honoló iskolák is változtak. Az 1955 és 1959 közötti időszakban az Ifjúsági Otthonnak adott helyet, ezen az időszakon kívül iskolaépületként funkcionált. Az általános szintű oktatás 1967-ben szűnt meg az épületben. Ettől kezdve középiskolák használják; először a Közgazdasági Középiskola, majd 1983-tól a ma is itt székelő Nikola Tesla Elektrotechnikai Középiskola. Az épület tetőterében és alagsorában tantermeket alakítottak ki a diákok létszámának növelése érdekében.

Az egyemeletes saroképület a szecesszió jegyében készült. A földszint teljesen téglaborítású, míg az emeletet téglakeretes, fehérre meszelt panelekre osztott. A homlokzatot téglalizénák tagolják. Az ablakok magasak, szegmensívesek, téglakeretezésűek. A profilált főpárkány felett árkádsoros attika látható. Az épület sarka lemetszett.

Forrás:
Nenad Živković (rtvpancevo.rs)
Adatlapot készítette:
herakhleia
Adatfelvétel ideje:
2014-04-11 22:25:11
 
 

Összetett keresés

Új jelentés készítéséhez be kell jelentkezni.

Közeli objektumok

Apolló Csarnok (0.074 km)
Napórás ház (0.322 km)
Közfürdő (0.328 km)