Szent Flórián-szobor

(forras: banaterra.eu)

(forrás: Dungodung/wikimedia.og)
Szerbia
Szakrális plasztika, szobor
a Cara Lazara és Vojvode Radomira Putnika sarkán
Rövid leírás:
A 18. század folyamán Pancsován a tűzvész gyakori jelenségnek számított. Köszönhető ez a zsindelytetős házaknak és az udvarokban felhalmozott szénakazlaknak. A helyzet komolyságát tükrözi azon rendelet, amellyel betiltották az utcai dohányzást és a tűzfegyverek használatát.

A lakosság egyéb úton is igyekezett védelmet nyerni a tűz ellen. Szent Flórián, a tűzvészek elleni védőszent szobrát 1813-ban állították fel a település központjának közelében. A hagyomány szerint a tűzvészek száma jelentősen lecsökkent a szobor emelését követően.
A szobor magas, hasáb alakú, profilált talapzatot kapott. Szent Flórián római katonának öltözve jobb kezével zászlós lándzsát tart, míg bal kezében tömlőből önt vizet a lábánál levő kisméretű, égő házra. Az emlékmű 2007-től állami védelem alatt áll.

Forrás:
zaprokul.org.rs (Ismeretlen szerző)