Megújulásunk támogatója:  

Szerb ortodox kolostor


(A képek forrása: zaprokul.org.rs)
Ország:
Szerbia
Szélesség (lat):
N 44° 49,683'
Hosszúság (lon):
E 20° 41,109'
Védettség van?
igen
Védettség száma:
Típus:
Templom és kolostor, rendház
Jelentőség:
Egyetemes jelentőség: 2
Jelentőség a szűkebb környezet/adott ország szempontjából: 3
Magyar történelmi jelentőség: 1
A település mai neve:
A település magyar neve:
A település német neve:
A település latin neve:
Cím:
A falu szélén, a kőolajfinomító körzetében
Egyéb adat:
Rövid leírás:
A Szent Mihály és Gábriel Arkangyalnak szentelt templomot és kolostort a hagyomány szerint Stefan Lazarević szerb despota, az utolsó szerb cárnak, Lazar Hrebeljanović-nak (aki a törökök elleni rigómezei csatában veszítette életét 1389-ben) a fia , 1403/4-től Luxemburgi Zsigmond magyar király vazallusa építtette a 15. század legelején. A kolostor legelső említése Božidar Vuković 1536/38-ban Velencében nyomtatott évkönyvéből származik.

Az egyhajós, félkörös apszissal, nyolcoldalú, lekerekített kupolás négyezeti toronnyal, az előtér felett áltoronnyal rendelkező templomépülethez 1752-ben még egy előteret csatoltak. Amikor 1836-ban az újabb harangtornyot építették, a második előtér nyugati homlokzatát eltávolították. A homlokzat klasszicista elemeket kapott a görög szentélybejáratot utánzó külsővel és barokk elemeket is tartalmazó harangtoronnyal. A külső oldalfalakon ál-árkádsor díszítés látható.

A 18. század végén hozták létre a szerzetesházat, készült el a templom belső festése és a barokk ikonosztáz. Az ikonosztázt a pancsovai Akszenciusz (Aksentije) festette. 1964 és 1987 között nem használták, mivel közvetlenül a kőolajfinomító mellett van. 1987-től 1991-ig végeztek felújító munkálatokat az épületegyüttesen.

Forrás: zaprokul.org.rs (ismeretlen szerző)
Adatlapot készítette:
herakhleia
Adatfelvétel ideje:
2014-04-11 22:03:27
 
 

Összetett keresés

Új jelentés készítéséhez be kell jelentkezni.