Megújulásunk támogatója:  

Orosz kórház (Ifjúsági Otthon)

Ország:
Szerbia
Szélesség (lat):
N 44° 52,398'
Hosszúság (lon):
E 20° 38,795'
Védettség van?
nem tudom
Típus:
Középület
Jelentőség:
Egyetemes jelentőség: 1
Jelentőség a szűkebb környezet/adott ország szempontjából: 3
Magyar történelmi jelentőség: 1
A település mai neve:
A település magyar neve:
A település német neve:
A település latin neve:
Cím:
Svetog Save 10
Egyéb adat:
Rövid leírás:
Az épületet 1875-ben emelték katonai kórházként a Monarchia katonai egységeinek (miután felszámolták a Katonai Határőrvidéket, megszűntek a határőrvidéki ezredek, és regimenseinek kórházát a város felvásárolta, közkórházzá alakította át). Az I. világháborúban az osztrák-magyar hadsereg orvosi testülete használta, azután a szerb hadsereg tábori kórháza lett.

1920-tól kezdve sok orosz menekült érkezett a városba. A SzHSz Királyság Katonai Minisztériuma megegyezve a városi vezetéssel ezt az épületet a menekült egészségügyi dolgozóknak adták át, hogy a sokszor elszegényedve, testben-lélekben meggyötört honfitársaiknak megszervezzék a kórházi ellátást és gyógyítást, megelőzve a városi járvány kitörését. Az orosz orvosok és az Irgalmas Nővérek üresen kapták meg az épületet, de az adományoknak és támogatásoknak köszönhetően 1920 második felében sikerült megfelelően berendezni a kórházat-rendelőt; megnyitották a belgyógyászati és női gondozó-szülészeti osztályt. A kórháznak saját kis temploma is volt, amelyet Myrai Szent Miklósnak (Sveti Nikola Mirlikijski) ajánlottak fel.

Egy évtizeddel később a kórház az egyik legszínvonalasabb volt az országban. 110 kórházi ággyal rendelkezett, amelyből 60-at ingyen bocsátottak a betegek rendelkezésére az orosz menekültek állami bizottsága támogatásának köszönhetően. Ekkorra sebészeti, gyógyászati és nőgyógyászati osztályt és három műtőt működtettek. A laboratóriumban el tudták végezni a szükséges vizsgálatokat, valamint kísérleteket is végeztek. A gyógyszertár és különböző kivizsgálási és kezelő részlegek egészítették ki. A könyvtár tetemesi gyűjteményét mára a városi könyvtár őrzi.

A II. világháborúban megszűntették. A partizán és szovjet egységek bevonulásakor ismét tábori kórház lett, azután a parancsnokság székelt benne. 1972-ben a Jugoszláv Néphadsereg elhagyta a város központjában lévő épületeket. Az egykori orosz kórház épületét kulturális és ifjúsági intézményeknek bocsájtották át. Ma az Ifjúsági Központ található benne. A kórházat körülvevő kerítést lebontották, az épület mögötti kis parkról (amelyben egy ideig kisebb állatkertet tartottak) senki sem gondoskodott.

Forrás:
Nenad Živković (pancevo.com)
Adatlapot készítette:
herakhleia
Adatfelvétel ideje:
2014-04-11 21:45:44
 
 

Összetett keresés

Új jelentés készítéséhez be kell jelentkezni.