Megújulásunk támogatója:  

Szent Mihály Arkangyal római katolikus plébániatemplom


Ország:
Ukrajna
Szélesség (lat):
N 48° 23,364'
Hosszúság (lon):
E 22° 42,565'
Védettség van?
nem tudom
Típus:
Templom
Jelentőség:
Egyetemes jelentőség: 2
Jelentőség a szűkebb környezet/adott ország szempontjából: 5
Magyar történelmi jelentőség: 4
A település mai neve:
A település magyar neve:
A település német neve:
A település latin neve:
Cím:
A falu főutcáján
Egyéb adat:
Rövid leírás:
A falu magyar neve Schönborn, amely megegyezik a német elnevezéssel. Egy 1484-ben keletkezett adománylevélben Kisfalunak nevezték, egy 1495-ös irat pedig Kisújfaluként említi. Az 1649-i úrbérben Munkácsújfaluként szerepel. Lakosai, mint a munkácsi uradalom jobbágyai, a várban különféle szolgálatokat láttak el, többek között a várkert gondozása is feladataik közé tartozott. Lakossága a 17. század végéig magyar volt. A falu kezdetben a Munkácsot Beregszásszal összekötő országút mentén terült el, de a harcok folyamán a lakosok az átvonuló csapatok miatt elhagyták a régi települést, és beljebb, az erdőben építették fel házaikat. A Schönborn család 1728-ban kapta Újfalut adományul, s az elpusztult telkekre német nyelvű családokat telepítettek. 1732-ben érkezett az első öt frank család, majd egyre többen költöztek be az újjáéledő faluba, melyet új tulajdonosáról Schönbornnak neveztek el.

A zömében német-magyar lakosság számára a 19. században római katolikus egyházközséget alapítottak. Templomukat 1852-re építették fel. Majnek Antal püspök 1999-ben plébániai rangra emelte a templomot.
Az anyakönyvezés kezdete: 1996.

A leírás forrása: Kárpátalja. Római katolikus templomok. Szerk.: Pápai Zsuzsanna, Munkács, 2003. Fotó: http://muktur.blogspot.hu
Adatlapot készítette:
szépmíves
Adatfelvétel ideje:
2018-05-21 12:05:30
 
 

Összetett keresés

Új jelentés készítéséhez be kell jelentkezni.