Volt ipariskola (ma Műszaki Egyetem)

Str. Bariţiu George (korábban: Malom) utca 26–28.
Rövid leírás:
A történeti belváros északnyugati, a Szamoshoz közeli részén lévő épületet eredetileg - a 19. század végén gyakori gondolat jegyében - iparmúzeumnak és ipari iskolának szánták. Tervezője és az intézmény alapító igazgatója Pákei Lajos, az osztrák és német területen tanult építész volt. Az erdélyi historizmus legjelentősebb építész alkotói közé tartozó Pákei, Kolozsvár főépítészeként komoly hatással volt a város századfordulón kialakított, jelentős részben ma is látható építészeti képének kialakításában.

Az 1888-tól különböző épületekben működő kolozsvári iparmúzeum és az ipari főiskola együttes elhelyezésére szolgáló új épület alapkövét 1896-ban tették le. Ünnepélyes avatására 1899-ben került sor. 1903-ban a múzeum - egy közeli telken felépült új házba költözhetett, így a két intézmény elvált egymástól.

Az egy emeletes, historizáló stílusú épület utcai fő homlokzata 13 tengelyes. Félköríves záródású ablakait vakolatdíszek keretezik, a három rizalittal is ellátott homlokzati felületeket féloszlopok, pilaszterek és párkányok tagolják, melyek formakincsét az ókori görög és a reneszánsz építészet köréből merítette a tervező.