Megújulásunk támogatója:  

Karolina-oszlop

Ország:
Románia
Szélesség (lat):
N 46° 46,304'
Hosszúság (lon):
E 23° 35,227'
Védettség van?
igen
Védettség száma:
CJ-III-m-B-07816
Típus:
Emlékmű
Jelentőség:
Egyetemes jelentőség: 2
Jelentőség a szűkebb környezet/adott ország szempontjából: 4
Magyar történelmi jelentőség: 3
A település mai neve:
A település magyar neve:
A település német neve:
A település latin neve:
Cím:
AQ Múzeum tér (Piaţa Muzeului) közepén, szabadon áll
Egyéb adat:
Rövid leírás:
A kőből faragott, domborművekkel és szobrokkal díszített, kiemelkedő színvonalú, klasszicista stílusú, világi emlékmű I. Ferenc osztrák császár és magyar király, valamint felesége, Karolina Auguszta császárné 1817-es kolozsvári látogatásának állít emléket.

Bár felállítását Páll Sándor kolozsvári főbíró már 1818-ban kezdeményezte, pénzhiány miatt erre csak 1831-ben kerülhetett sor. Eredetileg a fő tér déli házsora előtt állt. Mai helyére a századfordulón került, mikor - a fő tér rendezése és a Mátyás-szobor felállítása kapcsán - el kellett mozdítani. Az új helyszín a Karolina (ma Múzeum) tér nevét a Karolina császárné által gazdagon megajándékozott, így az ő nevét viselő kórházról kapta.

A kőből faragott emlékmű alsó része egy négyszögletes, lépcsős talapzat, melyen - erős párkányzat fölött - magas obeliszk áll. A talapzat négy oldalán keretelt mezőben az uralkodó párra utaló, latin nyelvű felirat, Kolozsvár címere, illetve két, a látogatás eseményeit megörökítő dombormű láthatóak. Utóbbiak alkotója Josef Klieber, az osztrák klasszicizmus egyik legfontosabb szobrászművésze.
Adatlapot készítette:
szépmíves
Adatfelvétel ideje:
2012-06-20 13:10:21
Az adatlap forrása:
 
 

Összetett keresés

Új jelentés készítéséhez be kell jelentkezni.