Megújulásunk támogatója:  

Széki-palota

Ország:
Románia
Szélesség (lat):
N 46° 46,419'
Hosszúság (lon):
E 23° 35,266'
Védettség van?
igen
Védettség száma:
CJ-II-m-B-07314
Típus:
Lakóépület és üzlet
Jelentőség:
Egyetemes jelentőség: 2
Jelentőség a szűkebb környezet/adott ország szempontjából: 3
Magyar történelmi jelentőség: 3
A település mai neve:
A település magyar neve:
A település német neve:
A település latin neve:
Cím:
Dózsa György (ma: str. Regele Ferdinanad = Ferdinánd király) utca 37.
Egyéb adat:
Rövid leírás:
A kolozsvári Fő tér északkeleti sarkából kiinduló, az elején mindenképp középkori nyomvonalú utca akkor tett szert kiemelt jelentőségre, amikor 1870-ben a Szamos túlsó partján megépült a vasútállomás. Így ez az út vált a központ és a modernitást jelképező vasút összekötőjévé. Ennek megfelelően a város már 1884-ben elrendelte az út és környezete rendezését, méltó kiépítését. Elkészült 1889-ben a Szamos fölött átívelő, modern, két sávos vashíd. A város felhívást tett közzé a hídfők körüli bérházak építésére, melyek egy évtized alatt meg is épültek. Ezek közül is elsőként a Széki-palota.

Építtetője Széki Miklós Nyugat-európai iskolázottságú, kolozsvári gyógyszerész volt, aki a földszint délkeleti sarkában megnyitotta Hunyadi Mátyásról elnevezett patikáját. Ez többször változtatott névvel ugyan, de máig működik, megőrizve igen látványos, eredeti patika-bútorzatát.

Az épület tervezője Petz Samu pesti műépítész volt, aki a város e reprezentatív, meghatározó pontjára, a Malom- és Dózsa György utcák, valamint a Szamos által határolt saroktelekre elegáns, neogótikus palotát emelt. A sarokház három sarkán kiugró rizalitok fölött sátortetős tornyok emelkednek. A homlokzaton ill. néhány belső helyiségben is több, középkori eredetű épületelemet (bordás boltozatok, frízek, párkányok, oszlopfők) fedezhetünk fel.
Adatlapot készítette:
szépmíves
Adatfelvétel ideje:
2012-07-04 10:33:24
Az adatlap forrása:
 
 

Összetett keresés

Új jelentés készítéséhez be kell jelentkezni.