Mikes-palota

Múzeum (korábban: Karolina) tér, 7., ma: Piaţa Muzeului nr. 7.
Rövid leírás:
Kolozsvár egyik legrégebbi tere, a 13. században felépült Óvár egykori piacterének északi házsorában, a Karolina-oszloptól közvetlenül északra áll az Erdély egyik legjelentősebb nemesi családjáról Mikes-palotának nevezett, egy emeletes barokk épület. A mára erősen átalakított, lecsupaszított utcai homlokzatú, \"C\" alaprajzú palota a város azon jellegzetes késő-barokk épületeinek egyike, amelyek előképe a fő téri Bánffy-palota. Építtetője valószínűleg Mikes János guberniumi tanácsos volt a 18-19. sz fordulóján, tervezője pedig talán Joseph Leder (1749–1814) építész volt. Mai képét az 1870. körül elvégzett, eklektikus stílusú átalakítások nyomán nyerte el, melyek leginkább az utcai szárny homlokzatát érintették. (Eltűnt pl. a kapu elé ugró, két oszlopon nyugvó, első emeleti erkélye.) Az udvari homlokzatokon - mindhárom szárnyon - két szintes, boltozott árkádsor fut végig. Az első emeleten kapott helyet a tulajdonos család reprezentatív apartmanja.

A tér északi házsorának több épületében a 18-19. században kórház működött. Így egy időben a Mikes-palota több helyisége is e célt szolgálta. \"Szülőházként\" is emlegették, mert itt zajlottak le a szülések. A szocializmus időszakában az államosított épület alaposan lepusztult és több szakszerűtlen átalakítást is elszenvedett.