Megújulásunk támogatója:  

Lévai várOrszág:
Szlovákia
Szélesség (lat):
N 48° 13,274'
Hosszúság (lon):
E 18° 36,120'
Védettség van?
igen
Védettség száma:
Típus:
Vár, várkastély
Jelentőség:
Egyetemes jelentőség: 3
Jelentőség a szűkebb környezet/adott ország szempontjából: 4
Magyar történelmi jelentőség: 5
A település mai neve:
A település magyar neve:
A település német neve:
A település latin neve:
Cím:
Sv. Michala 40.
Egyéb adat:
Rövid leírás:
Több üzemben épített vár. A mai, sziklamagaslaton álló felsővár a legkorábbi magja, ennek építését a 13. században, a tatárjárás után kezdték meg (öregtorony, palotaszárny, kőfalakkal övezve). A 16. században az 1558-tól várkapitányi tisztet betöltő Dobó István vezetésével a déli oldalon reneszánsz palotaszárnyat emeltek, s új külső védelmi falrendszert építettek ki (a reneszánsz külső védelmi vonal látható eleme az északi részen megmaradt fülesbástya is). Külső védelmi szerepet töltött be vizesárok is, amelyen ma a később épített kőhídon át be lehet jutni a vár területére.

A vár történetéről a város honlapján (levice.sk):
\\\"A lévai vár a város legjelentősebb történelmi épülete. A XIII. században épült, az első írásos adatok 1318-ból származnak. A Selmeci-hegyek sziklanyúlványaira épített, s mocsarakkal körülvett vár stratégiailag a legjobban védhető végvárak közé tartozott.
A vár első ismert ura Csák Máté volt. Halála után Károly Róbert király tulajdonába került, aki később a várat és a hozzá tartozó uradalmat feleségének, Erzsébetnek ajándékozta.
Az épségben megmaradt Dobó-kastély, a kapitányi épület és a várudvar további tulajdonosa 1688-tól 1867-ig az Esterházy család volt.
Tőlük vásárolta meg a várat és a hozzá tartozó uradalmat egy bécsi bankár testvérpáros, a Schoeller testvérek. Ők voltak a vár utolsó tulajdonosai egészen a II. világháború végéig.\\\"
Adatlapot készítette:
Bamby
Adatfelvétel ideje:
2011-07-13 18:03:45
 
 

Állapotjelentések

2011.07.10 13:18 Bamby állapot: 5 - koordináta: N 48° 13,275' E 18° 36,121' - egyéb

Állapota viszonylag jó, bár néhol otthagyott szemetet láttam.

Összetett keresés

Új jelentés készítéséhez be kell jelentkezni.