Kisboldogasszony
Dorog Körzeti Földhivatal
rövid leírás:
Szabadon álló, keletelt, egyhajós, íves szentélyzáródású templom, Ny-i homlokzata előtt toronnyal, a szentély É-i oldalához csatlakozó sekrestyével, szentély felett kontyolt nyeregtetővel. Csehsüveg boltozatú belső tér, a hajó bejárati oldalán falazott, később meghosszabbított karzat. Falképek és díszítőfestés: 20. század, restaurálva és rekonstruálva: 2005. Berendezés: keresztelőkút: 18. század második fele; főoltár: barokk elemekkel: 1901; főoltárkép: 1901 (Müller F.). Épült korábbi templom felhasználásával 1758-ban, 1780-ban átépítették. A templom mellett: kőkereszt, 19. század második fele. A templomkertben: síremlékek, 18-19. század. A templomot övező kerítés pillérein: keresztúti stációk, 19. század.
külső leírás:
A falu középpontjában enyhe magaslaton szabadon álló, homlokzati középtornyos, egyhajós, téglalap alaprajzú épület, a hátsó falából kissé kiugró, kosáríves szentélyzáródással. A szentély a hajóval azonos szélességű és magasságú, jobb oldalához sekrestye kapcsolódik Tornyának sisakját fémlemez, a templomtest konty- és a sekrestye félnyeregtetőjét pala fedi. Körülötte bekerített templomkert, a kerítés pillérein keresztúti stációkkal, a keetben síremlékek; főhomlokzata előtt széles lépcső.
Az épületen kis kiülésű lábazat és egyrészes főpárkány fut körbe, utóbbi ráfordul a tornyot kétoldalról közrefogó homlokzatrészek oromzatára. A főhomlokzat és a hátsó homlokzat széleit, valamint a szentély és a hajó csatlakozását lizénák hangsúlyozzák.
Főhomlokzatának középtengelyében enyhén előreugró, egyrészes osztópárkányokkal három szintre tagolt torony. Valamennyi szint homlokzata tükrös-lizénás tagolású. A két alsó egyszerűbb kialakítású, a sarkokon átforduló vízszintes tagozatokkal; a legfölső gazdagabb: itt a posztamenssávról indított függőleges tagozatok alul és fölül golyvázódva pilasztert alkotnak. A szintet óra nélküli órapárkány zárja, fölötte hegyes sisak emelkedik. A toronytestet áttörő valamennyi nyílás középtengelyben helyezkedik el. Az alsó szinten egyszerű négyszögletes, kő szalagkeretes bejárat nyílik, fölötte keret nélküli kerek ablak. A középső szint alsó részének falát kis, négyszögletes, keret nélküli ablak, felső részének mindhárom oldalát ovális, vakolt szalagtagos, ráccsal ellátott nyílás töri át. A felső szint valamennyi oldalán válltagos, félköríves záródású ablak nyílik, könyöklőpárkánnyal, szalagtagos, zárókődíszes vakolt kerettel.
Az oldalhomlokzatok falain két-két ablak van, a szentélyen egy-egy, valamennyi szegmentíves záródású, tagolt szalagkerettel.
A sekrestye ablaka téglalap alakú, kereteletlen.
A festett gipszdomborműves keresztúti stációk üvegajtóval zárható kis edikulákban helyezkednek el.