Megújulásunk támogatója:  

Római katolikus templom

titulus:
Árpádházi Szent Erzsébet
azonosító:
6323
törzsszám:
2496
szélesség (lat):
N 47° 40,849'
hosszúság (lon):
E 18° 46,168'
védettség:
Műemléki védelem
jelleg:
Építmény
név jellemző:
Mai
eredeti kategória:
Szakrális építmény
eredeti főtípus:
templom
eredeti típus:
r.k. templom
eredeti altípus:
r.k. plébániatemplom
jelenlegi kategória:
Szakrális építmény
jelenlegi főtípus:
templom
jelenlegi típus:
r.k. templom
jelenlegi altípus:
r.k. plébániatemplom
megye:
Komárom-Esztergom
helység:
helyrajzi szám:
478
település KSH kódja:
25487
földhivatal:
Dorog Körzeti Földhivatal
állapot:
rövid leírás:
A község főutcáján, szabadon álló, egyhajós, egyenes szentélyzáródású, K-i homlokzati tornyos templom, a szentély felett kontyolt nyeregtetővel, a szentély É-i oldalán sekrestyével. Kapuja felett márványtábla kronosztikonos építési felirattal. Csehsüveg boltozatú hajó és szentély, a hajó bejárati oldalán famellvédes karzat. Berendezés: jellemzően 19. század közepe; oltárkép: 19. század második fele (Müller F.). Orgona: 1896 (Vavró Mátyás). A királyi tanács költségén épült 1822-ben. A templom előtt: kőkereszt, 19. század második fele. Ugyanezen a telken áll a régebbi és új plébániaépület.
külső leírás:
A község főutcáján szabadonálló, főhomlokzatával keletre néző egyhajós épület a homlokzat síkjában emelkedő középtoronnyal, a hajónál valamivel keskenyebb és alacsonyabb, egyenes záródású szentéllyel, a szentély jobb oldalához kapcsolódó sekrestyével. Tornyának gúlasisakja eternitlemezzel, a hajó, a szentély és a sekrestye kontytetője palával fedett.
Az épületen lábazat, afölött vakolatcsík és kétrészes - a sekrestyén egyrészes - főpárkány fut körbe, mely a hajó- és a szentélyfalakat tagoló falpillérek tengelyében golyvázódik.
A főhomlokzat kiképzése síkszerű: a torony szélességében és a sarkokon egy-egy lapos falpillér tagolja. Az oldalsó mezőkben egy-egy nagyméretű, téglalap alakú kiülő faltükör kapott helyet, négyzet alakban bevágott sarkakkal. A középső pilaszterek egyrészes párkányt hordanak, amin tagolt szalagkeretes lunettaablak ül. A keret és a főpárkány közötti falsíkot a keret félköríves formáját követő kiülő faltükör tölti ki. a középtengelyben nyílik a tagolt szalagkeretes kapu, fölötte fekvő téglalap alakú, vakolt szalagkeretes márványtábla kronosztichonos építési felirattal. A kéttagú főpárkány fölött íves oromfalak csatlakoznak a toronyhoz, két szélén egy-egy szögletes volutával. A kétszintes torony szintjeit kétrészes osztópárkány választja el egymástól, a felsőt széles képszékű párkány koronázza. A sarkokon lizénák futnak fel a sisakig (a második szinten másfél-másfél). Az alsó részen tagolt szalagkeretes, félköríves lezárású fülkébe helyezett kerek ablak nyílik, a felsőn ugyancsak félköríves záródású, vállkővel és köténydíszes könyöklővel ellátott, tagolt szalagkeretes, zsalus ablakok.
A hajófalakon két-két, a szentély déli falán egy szalagkeretes lunettaablak nyílik, a lábazati sávig húzódó szakállas köténydísszel.
A szentély északi falához kapcsolódó sekrestye falainak tagolása mint a hajófalaké, egyenes záródású, kőkeretes bejárata a keleti oldalon. Nyugati falán téglalap alakú, kőkeretes ablak.

Ugyanezen a telken áll a régebbi és a vadonatúj plébániaépület és egy melléképület.

Állapotjelentések

2017.02.23 09:54 klo állapot: 4 - pont: 58

Némi lábazati nedvesedés, foltos vakolat - ettől eltekintve rendben van az állapota. Van néhány furcsa részlet az épületen (lásd fotó).

Új jelentés készítéséhez be kell jelentkezni.

Közeli objektumok

Lakóház (0.091 km)
Kereszt (3.700 km)
Lakóépület (3.775 km)
Lakóépület (3.777 km)
Tájház (3.781 km)
Lakóépület (3.815 km)
Feszület (4.189 km)