Zathureczky-kastély

Nyíregyháza Megyei és Körzeti Földhivatal
Kultúrház, volt Zathureczky-kastély, klasszicista, 1831. Belsőben teljesen átalakítva.
:
A földszintes épület oromzatos portikusszal hangsúlyozott főhomlokzata kilenctengelyes. Ebből a középen elhelyezkedő, félkörös oromzatú bejárati ajtó és mellette egy-egy azonosan kialakított ablak a háromszöges oromzattal lezárt és négy kannelúrázott római dór jellegű oszlop által tartott portikusz mögötti falsíkon helyezkedik el, melyet a portikusz oszlopainak megfelelően négy lizéna tagol. A portikusz háromrészes dór párknyának horonyból és lemeztagból alakított koronázó része által körülvett orommezőben a felkelő nap sugarait jelképező díszítés látható.
Az épület főpárkánya vakolatból húzott, egyszerű függőlemez tagból és egy magas, sima képszék tagozatból áll. A hosszú homlokzatoldalon és a két rövideb oldalon lévő ablaknyílások vízszintes záródásúak, keretezés nélküliek, és a homlokzati síkhoz viszonyítottan tükrösen mélyítettek. A hátsó hosszoldalon a homlokzat középső harmadát kis kiülésű rizalit hangsúlyozza, melyet négy lizéna díszít; ezek középtengelyében a kapunyílás és a mellette levő egy-egy ablak félkörös oromzatú.
Az épület lábazata faragott kő, tetőzete mindkét végén kontyolt, cseréppel borított.

Szép állapotban van.