Andrássy Aladár-kastély

Nyíregyháza Megyei és Körzeti Földhivatal
Volt Andrássy Aladár-kastély, 19. sz.
:
Bejáratai az épület nagyjából keleti és nyugati hosszanti oldalainak tengelyében nyílnak.
A nyugati oldal előtt enyhén kiugró középrizalit. Emelete 2-3-2, földszintje. 2-1-ajtó-1-2 tengelyes. Ablakai egyenes záródásúak a középrizalitban félköríves zárókődíszes szalagkeretes ablakok nyílnak. A két bejárat szegmensíves előttük kis lépcsős feljáró a rövid oldalakon egymás felett 3-3 hasonló szalagkerete ablakok nyílnak.
A lábazatban a földszinti nyílások ritmusában pinceszellőzők.
Kontyolt műpalafedésű tetőzetén kelet felől 6 db. nyeregtetős ablak nyílik.

2011.11.13 10:31 guess.who állapot: 4 - koordináta: N 48° 1,500' E 21° 11,733' - pont: 7

Sikerült egy picit több és pontosabb adatot is megtudni a kastélyról és a körülötte elterülő parkról. Utóbbi 6 hektáros terület, sok öreg fával, a főkapu mellett húzódó kerítésnél például legalább 80 év körüli (még a gróf idejéből származó) körtefák vannak, melyek valami furcsa tájfajták: gyümölcsük apró almához hasonlít, csak épp körteszínű. :)
Utolsó felújítása egyébként a '60-as években volt, ehhez képest kifejezetten meglepő, hogy milyen jó állapotú az egész (legalábbis távolról úgy néz ki), csak kisebb vakolathibák látszanak a falain. Ekkor vizesblokkot és más egyéb komfortjavítókat építettek ki benne. Az épület és a terület '95 körül került jelenlegi tulajdonosához, aki az Antall-kormány idején országgyűlési képviselő volt. Fura és érthetetlen, hogy a tulaj akkoriban körbekeríttette a területet, ám később sem nem használta az épületet, sem nem fektetett pénzt a felújításába, így állapota lassan romlik... Gondnoka van ugyan az objektumnak, kutyák is őrzik (a főkapu egyébként nincs mindig bezárva, és a jókora kuvasz-származékok ki is tudják nyitni, minden további nélkül kijönnek rajta!), de hát ez így nem túl sok.
Ha minden igaz, eladó az épület és vele a kert is, jó lenne, ha az igazán remek fekvésű kastély mihamarabb gazdára és hasznos funkcióra találna, mielőtt végképp tönkremegy...

Tubus-magtár (2.768 km)
Csárda (3.060 km)