Megújulásunk támogatója:  

Lakóház

azonosító:
8491
törzsszám:
10188
szélesség (lat):
N 48° 0,524'
hosszúság (lon):
E 21° 10,052'
védettség:
Műemléki védelem
jelleg:
Építmény
név jellemző:
Mai
eredeti kategória:
Lakóépület
eredeti főtípus:
lakóház
eredeti típus:
népi lakóház
megye:
Szabolcs-Szatmár-Bereg
helység:
helyrajzi szám:
1086
település KSH kódja:
12593
földhivatal:
Nyíregyháza Megyei és Körzeti Földhivatal
rövid leírás:
Lakóház, népi.
:
Tiszadob a Tiszalúcot és Tiszadadát összekötő út mentén települt ma már Hol-Tisza(Falusi, vagy dög Tisza.) holdsarló alakú terasz szigetére. A térről nyíló Táncsics Mihály utca elején található a lakóház a híres tiszadobi tubusmagtár közelében. A telek északi oldalán található a lakóház, mellyel egybeépült az istálló, ezekkel szemben található a melléképület.
A lakóház vályogfala fehérre van meszelve. Lapos, kontyolt nyeregtetője náddal fedett, a gerinc két végén kiemelkedő, háromszög alakú padlásszellőzővel. A tetőgerincen lévő nád lekötése jól látszik. Az épület udvar felőli homlokzata felett három tetőtér ablak található, melyek nád lefedése kiemelkedik a tető síkjából.
A tetőn még két új téglakémény található.
A ház tornác az istálló kinyúló faláig ér, az utcai homlokzatánál pedig vályog mellvéddel van lezárva. A tornácot 6 egyszerű tornácoszlop tartja (darulábas vagy egyenes könyökös tornácoszlopok). A tornácon található a padlásfeljáró létrája is.
A lakóépület szemközt található melléképületben van a nyári konyha, a terménytároló, alatta padig a pince. Egyszerű, fehérre meszel, vályogból épült, de tégla lábazatú épület nádazott nyeregtetővel. Az utcai homlokzatnál fallal lezárt féltornácot egy faoszlop tarja. A melléképület mögött található egy kerekes kút. A portát az utcától elválasztó kerítés a lakóház előtti résznél vízszintes deszkakerítés a faragot fakapuig.
A fedeles kapura faragva a készítés éve: Készült 1889-ben. A kaputól balra függőlegesen deszkázott kétszárnyas nagykapu áll.

Állapotjelentések

2011.11.13 09:54 guess.who állapot: 5 - koordináta: N 48° 0,524' E 21° 10,050' - pont: 7

A tavaly látott hibás vakolatfoltot kijavították a melléképületen, így az egész állapota gyakorlatilag kitűnő.

Új jelentés készítéséhez be kell jelentkezni.

Közeli objektumok

Tubus-magtár (0.014 km)
Lakóház (0.408 km)
Csárda (0.532 km)
Patay-kastély (5.866 km)