Nyíregyháza Megyei és Körzeti Földhivatal
rövid leírás:
Ref. templom, középkori eredetű késő barokk, 1768 és 1857 között többször bővítve és átépítve. Berendezés: szószék, rokokó, 1768 körül.
:
Bejárata a nyugati harangtorony tengelyében és a hajó déli oldal bejárati előterében nyílik és még 1db északról a lekerekített sarkú, párkánnyal 2 szintre osztott harangtorony, utca felőli nyugati oldalán egyenes záródású íves szemöldökpárkányú bejárat nyílik. Felette szalagkeretelésű lantablak. A toronyszinten osztott, fejezetes falpilaszterek keretezte mezőkben nyílnak háromszögű ablakai. Háromszögű órapárkánya alatt óralemez. Egyszerű bádog gúlasisak fedi.
A hajó háromszögű oromzattal kapcsolódik a toronyhoz. Déli oldalán a legkorábbi épület elbontott, elfalazott és megmaradt román rézsűs ablakai nyílnak és 2 két db. nagyméretű szalagkeretes, szegmensíves ablak.
Déli bejárati előtere kontyolt nyeregtető fedi, itt nyílik a második egyenes záródású bejárata. A hajó szélesebb keleti végében lizénás keretezésű falmezőben szalagkeretes körablak nyílik.
Az északi csarnok északi falában lépcsővel megközelíthető egyenes záródású bejárata, felette körablak nyílik. összetett T formájú kontyolt nyeregtetejét műpala fedi.
A kerítőfal déli része még áll, itt a bejárat 2 oldalán 1-1 raktárhelyiség áll, közöttük kettős csehboltozattal fedett kocsibeálló, előtér.

2011.11.13 11:21 guess.who állapot: 5 - koordináta: N 48° 0,839' E 21° 10,021' - pont: 7

A templomot az elmúlt év őszétől most tavaszig tartó projekt keretében teljesen felújították Uniós pénzből, így állapota jelenleg tökéletes! Jó ilyet is látni. :)

Tubus-magtár (0.573 km)
Csárda (0.602 km)