Nyíregyháza Megyei és Körzeti Földhivatal
Lakóház, népi.
:
Tiszadob a Tiszalúcot és Tiszadadát összekötő út mentén települt ma már Hol-Tisza(Falusi, vagy dög Tisza.) holdsarló alakú terasz szigetére. Az alkotmány utcát és az Andrássy utcát összekötő Alkotmány közben áll.
A kis méretű telken áll az 1882-ben épült lakóház és a telek végén felállított ól.
A lakóház vályogfala meszelve, utólag a falazott kocka alakú kövekkel erősítették meg. A kőlábazat barnára van festve.
Tetőszerkezete elől-hátul kihajló csonkakontyos, nádfedeles. A tetőgerincen lévő nádfedés lekötése jól látszik. A tetőn egy új téglakémény van. Az épület első és hátsó oromfala is függőlegesen deszkázott, barnára festett. Az utcai (első) oromfalon két kör alakú padlásszellőző nyílás, köztük a ház építésének éve, 1882 van kifaragva.
A lakóház lopott tornácos mellvédje függőlegesen deszkázott, barnára festve. A tornácot két egyszerű tornácoszlop tartja egy-egy könyökkel. A telken áll még egy faoszlopokon álló, hátulról vízszintesen deszkázott, cseréppel fedett nyeregtetős ól és szárító. A portát az utcáról egyszerű deszkakerítés választja el. A kaputól a tornácig betonjárda vezet.

2011.11.13 11:26 guess.who állapot: 5 - koordináta: N 48° 0,628' E 21° 9,762' - pont: 7

Mint sikerült megtudni, a titokzatos gróf egy Andrássy-örökös, az Odescalchi-család egyik tagja. Az épületek továbbra is szép, gondozott állapotúak, bár fura, hogy egy új "ezek a házak kiadók" tábla is látható a kerítés mögött.

Csárda (0.147 km)
Tubus-magtár (0.395 km)