Boncompagni-kastély és kiskastély

oktatási és gyermekintézmény
Kiskunhalas Körzeti Földhivatal
rövid leírás:
A kastély utcavonalon, szabadon álló, téglalap alaprajzú, egyemeletes, nyeregtetős épület. DNy-i, utcai homlokzatán kis kiülésű, vakolatkváderes sarokrizalitok. Bejárat a középtengelyben. Az emeleti ablakok fölött a vállvonalról indított, pálcatagos szemöldökpárkány. Kéttraktusos, középfolyosós elrendezésű. A földszinti terek donga-, és fiókos dongaboltozatosak, az emeletiek tükörboltozatosak. Pilléres lépcsőház, falépcsővel. Nyílászárók, függőlámpák, kandeláberek, 19. század második fele. A padláson az egykori kilátótoronyba vezető lépcső. A kastélytól ÉNy-ra, hossztengelyének folytatásában áll a kiskastély, téglalap alaprajzú, egyemeletes, nyeregtetős épülete, ÉNy-i homlokzat fölött felső csonkakontyolt nyeregtetővel. Falfelületein tégla-architektúra. A két kastélyt egykor zárt folyosó kötötte össze, melynek helyén jelenleg újabb épület áll. A birtokot Johann Stametz-Mayer bécsi bankár 1846-ban vette meg az Orczy családtól.
A kastély 1855-1856-ban épült. Többnyire csak a vadászidényben lakták. Az 1910-es évektől kezdték intenzívebben használni, emiatt került sor bővítésére, azaz a kiskastély felépítésére. Az épület házasság révén került a herceg Boncompagni család birtokába, akik 1945-ig birtokolták. 1946-tól általános iskola. A kastélyépítkezést követően az út másik oldalán gőzmalmot, olajütőt, gépállomást és szeszgyárat építtettek. A kiskastély közelében: lakóház, ma orvosi rendelő és lakás, épült 1910 körül.
külső leírás:
Utcai homlokzatán 11, udvarin 13 tengelyes romantikus, egyemeletes vadászkastély. Épült 1855-56-ban. 1912-ben a téglaarchitekturás ún. kiskastélyt építettek fel mellé, ezt a főépülettel zárt folyosó kötötte össze. Az 1970-es években a két eredeti téglalap alaprajzú, nyeregtetős épület közé, az összekötő folyosó helyére modern épületrészt emeltek.

A főépület utcai homlokzatának tagolása: 1-4-1-4-1.
A középső tengelyben van a kapu, az épület sarkait 1-1 tengelyes, armírozás szélű rizalitok emelik ki.
A lábazati sávot festés jelöli ki, a földszintet kétrészes övpárkány választja el az emelettől. A tetőt tartó szarufák vége faragott.
Ablakai állótéglány alakúak, kifelé-befelé nyílók. Az emeleti ablakok *** alakú szemöldökpárkánnyal vannak ellátva. Kapuszárnyai eredetiek, vasalattal, a kapu fölötti tengelyben lévő ablak szélesebb, mint a többi: 16 osztatú.
Az udvari homlokzat kialakítása megegyezik az utcaiéval, különbségek: nincsenek sarokrizalitok, de a helyükön levő 2-2 ablak között a távolság kisebb, mint a többi ablak között, tehát valami mégiscsak "átvetül" az utcai homlokzatból; a tengelyek eloszlása így: 2-9-2. A 6.-7.-8. tengelyben a földszinten a kertbe vezető ajtók voltak (szóbeli közlés a polgármester-asszonytól), ma ablakok ezek is.
A kiskastély mindegyik homlokzata téglaborítású, tagozatai szintén téglából.

2018.07.16 12:41 Emese62 állapot: 5 - pont: 95

Kissé megkopott a ráköltött sok pénz ellenére! Vizesedik a hátsó udvari falon vakolat hiány, úgy látszik, csak "látvány renoválás " történt! A dátum helyesn.2018.07.13. 12:41

Szélmalom (7.728 km)
Pince-présház (8.905 km)