Alexandriai Szent Katalin plébániatemplom

Rechnitz, Kirchengasse 2.
Rövid leírás:
A mértéktartóan elegáns, ugyanakkor magasra törő, szinte gótikus térarányú egyhajós templomhajóhoz kissé keskenyebb belméretű egyenes zárású szentély csatlakozik. Mindkét térrész fölé fiókos dongaboltozatot emeltek. A főpárkány fölötti fiókokban lunetta formájú ablakokat nyitottak a tér megvilágítására. A viszonylag keskeny torony a hajó és szentély találkozásában épült. Oromzatos főhomlokzatának alsó részét két-két lizénából és erőteljes főpárkányból álló keret szegélyezi. A főbejárat fölött a Batthyány-család 17. századi címere látható.
A templom a mezőváros azon területen épült fel, ahol 1532.-ig a középkori plébániatemplom állt. A Szent Margit templomot a törökök Kőszegnél végződő 1532. évi hadjárata során égették fel, s súlyos sérülései miatt a vész elmúltával helyreállítását már nem tartották érdemesnek.
A mai plébániatemplom építésének kezdetei 1654-ig vezethetők vissza. Az építkezés mecénása a környék nagyhatalmú ura gróf I. Batthyány Ádám volt. A munkát 1679-re már II Batthyány Ádám (I. Batthyány Ádám unokája) idején fejezték be. Ekkorra elkészült a magas művészi színvonalú korabarokk, még reneszánsz strukturát mutató Szent Katalin főoltár Szent István és Szent László szobraival, s vele egy időben a sokkal lendületesebb két mellékoltár; a Szent Kereszt és a Mária oltár. A Mária oltár két mellékfigurája Szent Joachim és Szent Anna. Figyelemre méltó mestermunka, a fából faragott barokk szószék is. A szószékkosár oldalait a négy evangélista aranyozott szobra díszíti, míg a szószékkorona tetején Szent Mihály arkangyal figurája áll.
A barokk térbe jól illeszkedő padok 1860–ban készültek.
A templom bejárata előtt egy oszlopra helyezve 18. századi fájdalmas Szűzanya szobor látható.
A templombelső oldalfalai lunettás felületeinek kifestése Silberbauer gráci festőművész alkotásaként készült, 1935-ben.
Marcius

Kifogástalan állapotú templom, szép környezetben