Szent József szobra

Szakrális plasztika, szobor
A fő téren (Hauptplatz), a plébániatemplomtól északra.
Rövid leírás:
A nyugati határszélen álló, az új korban erősen elnémetesedő mezővárosban, Rohoncon számos 18-19. századból származó, ún. szakrális kisemlék tanúskodik a katolikus lakosság hitbuzgalmáról. Ezek egyike a fő téri római katolikus plébániatemplomtól északra elhelyezkedő plébániaépület előkertjében álló Szent József szobor.

A párkánnyal keretezett, egyszerű, hasáb alapzaton áll az életnagyságnál alig kisebb méretű, puha mészkőből faragott, vélhetőleg a 18. században keletkezett, barokk stílusú szobor. A hagyományos ikonográfiát tükröző, valósághű, részletgazdag alkotás hajadonfőtt ábrázolja az erősen hullámzó köpenyt viselő, körszakállas Szent Józsefet, akinek bal karján a gyermek Jézus Krisztus csecsemő alakja ül.

A plébánia mai képe 20. századi épület benyomását kelti, de elképzelhető, hogy a korábbi századokban is e telken állt a plébániaház. Minden esetre a jó állapotban lévő szobor mai elhelyezése esetlegesnek tűnik.

Kiváló állapotú szobor