Megújulásunk támogatója:  

Díszkút


Ország:
Ausztria
Szélesség (lat):
N 47° 18,447'
Hosszúság (lon):
E 16° 26,306'
Védettség van?
nem tudom
Típus:
Világi plasztika, szobor
Jelentőség:
Egyetemes jelentőség: 2
Jelentőség a szűkebb környezet/adott ország szempontjából: 4
Magyar történelmi jelentőség: 3
A település mai neve:
A település magyar neve:
A település német neve:
A település latin neve:
Cím:
Az evangélikus ifjúsági központ (volt iskola, Hochstrasse 1.) előtti parkban
Egyéb adat:
Rövid leírás:
A rohonci belváros északi részén, az egykori evangélikus iskola előtti kis téren, a ma Martin Luther Parknak nevezett terület közepén, kis parkban kőből faragott, díszes ivókút áll. A historizáló stílusú építmény ívelt négyszög alakú vízmedencéjének közepéből emelkedik ki az ívelt oldalú, alul-felül párkányokkal díszített, csúcsán vázával és gömbbel koronázott, kúp alakú oszlop. Ebből két oldalon, egymással szemben, 1-1 sárkányfejet utánzó, öntött vas kifolyón át érkezik az ivóvíz a medencébe. A kútoszlop oldalán - nehezen olvasható - márványtáblába vésett, címerrel díszített, magyar nyelvű szöveg hirdeti, hogy a kutat Szájbely Gyula adományozta Rohoncz közönségének 1901-ben. E kút már csak azért is fontos számunkra, mert ez a város közterein megtalálható, egyik utolsó, magyar nyelvű felirat.

Érdekesség, hogy a kút két oldalán ma is áll 1-1, a kúthoz hasonló, historizáló stílusú szobortalapzat, rajtuk - magyar - felirat, mely szerint itt egykor Ferenc József király, ill. Erzsébet királyné mellszobra állt. Mindkét talapzaton a szöveg alatt ovális mezőben a Szájbely-címer helyezkedett el, de ezek közül ma már csak az egyik van meg. Valószínűleg ezeket a szobrokat is Szájbely állíttathatta, a kúttal egyszerre, vagy talán később. A nyomok alapján hosszabb ideje hiányzó szobrok sorsa előttem ismeretlen.

Szájbely a kiegyezés utáni Nyugat-Dunántúl egyik legismertebb vállalkozója volt. Környezete \"a vasútépítő képviselőnek\" nevezte, míg saját magára szerénytelenül a \"Vasútkirály\" jelzőt akasztotta. A kánaán 1880-ban, a helyiérdekű vasutak (HÉV-ek) építésének lehetőségéről szóló törvény elfogadásakor nyílt meg előtte. Első vállalkozása a Kőszeg-Szombathely HÉV, de rögtön másodikként a Pinkafő-Szombathely vonal volt, ami - nagy kitérővel - érintette Rohoncot is. Évtizedek alatt számos Nyugat-dunántúli HÉV-et épített, ezen pedig olyannyira meggazdagodott, hogy már saját beruházásban (banktőke bevonása nélkül) is épített vasútvonalakat. A szükséges engedélyek beszerzése és a kisajátítások \"elintézése\" terén - jellegzetes 19. századi, vidéki kapitalistaként - minden kapcsolati tőkéjét és hivatali befolyását \"latba vetette\". A Szájbely család mauzóleuma a Kastélyparkban állt, de 1945-ben a háborús események során elpusztult.

Érdekesség, hogy Rohonchoz erősen kötődő Szájbely ugyanebben az évben egy másik, hasonló díszkutat is adományozott a városnak, amely a fő tér déli részén lévő parkban áll.
Adatlapot készítette:
szépmíves
Adatfelvétel ideje:
2012-11-29 11:35:14
 
 

Állapotjelentések

2016.06.07 13:06 ngabi állapot: 5 - koordináta: N 47° 18,448' E 16° 26,309' - egyéb

Tökéletes állapotú díszkút

Összetett keresés

Új jelentés készítéséhez be kell jelentkezni.