Megújulásunk támogatója:  

Díszkút
Ország:
Ausztria
Szélesség (lat):
N 47° 18,277'
Hosszúság (lon):
E 16° 26,463'
Védettség van?
nem tudom
Típus:
Világi plasztika, szobor
Jelentőség:
Egyetemes jelentőség: 2
Jelentőség a szűkebb környezet/adott ország szempontjából: 4
Magyar történelmi jelentőség: 3
A település mai neve:
A település magyar neve:
A település német neve:
A település latin neve:
Cím:
A fő tér (Hauptplatz) déli részén
Egyéb adat:
Rövid leírás:
A rohonci fő tér déli részén, az egykor itt állt, de 1945-ben elpusztult Batthyány-kastéllyal szembeni kis parkban kőből faragott, díszes ivókút áll. A historizáló stílusú építmény ívelt négyszög alakú vízmedencéjének közepéből emelkedik ki az alul-felül párkányokkal, élein pedig háromnegyed-oszlopokkal díszített, hasáb alakú oszlop. Ebből sárkányfejet utánzó, öntött vas kifolyón át érkezik az ivóvíz a medencébe. A kútoszlop oldalán márványtáblába vésett, címerrel díszített, magyar nyelvű szöveg hirdeti, hogy a kutat Szájbely Gyula adományozta Rohoncz közönségének 1901-ben. E kút már csak azért is fontos számunkra, mert ez a város közterein megtalálható, egyik utolsó, magyar nyelvű felirat.

Szájbely a kiegyezés utáni Nyugat-Dunántúl egyik legismertebb vállalkozója volt. Környezete \"a vasútépítő képviselőnek\" nevezte, míg saját magára szerénytelenül a \"Vasútkirály\" jelzőt akasztotta. A kánaán 1880-ban, a helyiérdekű vasutak (HÉV-ek) építésének lehetőségéről szóló törvény elfogadásakor nyílt meg előtte. Első vállalkozása a Kőszeg-Szombathely HÉV volt, de rögtön másodikként a Pinkafő-Szombathely vonal volt, ami nagy kitérővel érintette Rohoncot is. Évtizedek alatt számos Nyugat-dunántúli HÉV-et épített, ezen pedig olyannyira meggazdagodott, hogy már saját beruházásban (banktőke bevonása nélkül) is épített vasútvonalakat. A szükséges engedélyek beszerzése és a kisajátítások \"elintézése\" terén - jellegzetes 19. századi, vidéki kapitalistaként - minden kapcsolati tőkéjét és hivatali befolyását \"latba vetette\". A Szájbely család mauzóleuma a Kastélyparkban állt, de 1945-ben a háborús események során elpusztult.

Érdekesség, hogy Rohonchoz erősen kötődő Szájbely ugyanebben az évben egy másik, hasonló díszkutat is adományozott a városnak, amely az egykori evangélikus iskola előtti téren áll.
Adatlapot készítette:
szépmíves
Adatfelvétel ideje:
2012-11-29 11:19:17
 
 

Állapotjelentések

2016.06.07 12:49 ngabi állapot: 4 - koordináta: N 47° 18,273' E 16° 26,467' - egyéb

Látszik már, hogy nem most készült a díszkút, kissé kopott

Összetett keresés

Új jelentés készítéséhez be kell jelentkezni.