Kováts-féle ház

Unirii (Szent László) tér, 5 szám
Rövid leírás:
A nagyváradi klasszicizáló építészet legjellegzetesebb ingatlana a Szent László téri Kováts-féle ház, amely a 19. század első évtizedeiben a főtér dísze volt. Mai küllemét az 1836. évi tűzvész utáni átépítéskor kapta. Tizenhárom tengelyes főhomlokzata keleti fekvésű és a Szent László térre néz. Az öttengelyes középrizalit enyhén kiugrik az épület síkjából és mindkét szintjét dórfejezetes pilaszterek tagolják. A középrizalit hatalmas timpanonnal zárul. Az emelet ablakai egyenes lezárásúak, a földszintéi szegmensívesek voltak, ma főleg boltkirakatok találhatók ezek helyén. Az épület északi homlokzata 11 tengelyes, ebből egy háromtengelyes középrizalit rajzolódik ki, a földszinten neoklasszikus félkörívvel záródó kapunyílással. A rizalit két oldalán négy-négy tengelyes ereszes részek találhatók. Az udvarba betérőt a kazettás boltozású kapualj és a belső udvar emeletes tornácának dór oszloprendje ragadja magával. Az épület Nagyvárad műemlék belvárosának értékes darabja, ezért védettséget érdemelne.

Forrás: Péter I. Zoltán, Nagyvárad 900 éves múltja és épített örökséges, 2005, Bp.

Nagyon jó állapotban van.