Megújulásunk támogatója:  

Mária elszenderedése ortodox templom (Holdas templom)

Ország:
Románia
Szélesség (lat):
N 47° 3,224'
Hosszúság (lon):
E 21° 55,724'
Védettség van?
igen
Védettség száma:
BH-II-m-A-01088
Típus:
Templom
Jelentőség:
Egyetemes jelentőség: 2
Jelentőség a szűkebb környezet/adott ország szempontjából: 4
Magyar történelmi jelentőség: 2
A település mai neve:
A település magyar neve:
A település német neve:
A település latin neve:
Cím:
Piaţa Unirii nr 10
Egyéb adat:
Nagyváradon az ortodox közösség már a 18. században jelentős társadalmi és gazdasági szerepet játszott, a város vezető rétegeiben is helyet kaptak. A század közepén merült fel az igény egy reprezentatív templom építésére, amelynek alapkövét 1784-ben tették le, végleges befejezésére 1790-ben került sor.
Rövid leírás:
A késő barokk, nyugati tornyos templomtípus építésze a 18. század egyik híres tervezője, Erder Jakab volt.
A Mária elszenderedése templom részei nyugaton a pronaosz a karzattal, fölötte a toronnyal, a téglalap alaprajzú naosz, két oldalsó és egy főapszissal. A templom fő- és oldalhomlokzatai gazdagon díszítettek. A főhomlokzaton keresztül háromszögű timpanonos kapu vezet a templomba. A középső részt pilaszterek tagolják, amelyek a tornyon is megjelennek. A homlokzat legfelső szintjét egy attikafal alkotja, amelyen a tornyot közrefogó ívelt mellvéd emelkedik, sarkain egy-egy kisebb urnával. A torony érdekessége a háromszögű oromzat közepére helyezett, a hold állását folyamatosan jelző mozgó hold-gömb, amely a templom nevét is ihlette. Mester a váradi Georg Rueppe volt.
1815 és 1831 között készült el a templombelső díszítése, amelyet Alexandru és Arsenie Teodorovici testvérpár végzett el. A testvérpár gazdagon díszítette a belső teret mind falképekkel, mind szobrokkal. A falakon és az ikonosztázon élénk színű képek kaptak helyet. A templomot 1977 és 1979 között átfestették, az új freskók elkészítésével Eremia Profeta festőművészt bízták meg.
A hajót csehsüveg boltozat fedi, amelyek között hornyolt homloksíkú, kompozit fejezetes kettős pilasztereken nyugvó hevederek feszülnek.
Adatlapot készítette:
hil.di
Adatfelvétel ideje:
2013-06-12 20:05:52
Az adatlap forrása:
 
 

Állapotjelentések

2016.09.20 12:46 Lacipap állapot: 5 - koordináta: N 47° 3,221' E 21° 55,719' - egyéb

A tér felújítása befejeződött és a templom környezetét is szépen rendbe szedték.

Összetett keresés

Új jelentés készítéséhez be kell jelentkezni.