Evangélikus fatemplom

A kép forrása: FELVIDÉKI / Panoramio
A falu északi szélén emelkedő dombon lévő temető udvarában.
A falu közigazgatásilag ma a közeli Rimaszombathoz tartozik.
Rövid leírás:
Gömör területén az elmúlt századokban számos fatemplom épült jelenleg azonban már csak egy ilyen templom áll: a dúsai evangélikus deszka-templom. A sors iróniája, hogy ez az egyetlen ilyen objektum is Gömörön kívül, Szelőcén készült 1786-ban. Dúsára 1807-ben hozták át és építették föl újra a község fölötti dombon lévő temetőkertben. Festett fakazettás mennyezetét 1747-ben készítette Vondall mester, akiről sajnos semmi közelebbit nem sikerült kideríteni. Orgonája és oltára, amely a nemeskérivel mutat rokonságot még régebbi eredetű, s szerény, de értékes dokumentuma a késő reneszánsz evangélikus oltárépítő művészetnek. A kisméretű, kontyolt nyereg tetős, zsindellyel fedett templom belső terében álló fa karzatát faragott oszlopok tartják.

A leírás Erdélyi Géza: Gömör vármegye klasszicista építészete című munkája nyomán készült.

Farkas-kastély (2.871 km)