A kép forrása: FELVIDÉKI / Panoramio
A falu központi teresedésének keleti oldalán.
Egyéb adat:
A falut eredetileg Majomnak hívták, ami csúfolódásra adott okot, így a helyiségnevet 1906-ban Mezőtelkesre változtatták. Ma a település közigazgatásilag Rimaszombat része.
Rövid leírás:
A középkori eredetű Majom falu a fennmaradt írott forrásokban először a XIV. század elején tűnik fel.

Az északnyugat-délkeleti tengelyű, egyhajós, téglalap alaprajzú, kontyolt nyeregtetős, cseréppel fedett református kis templom a község szívében, a XVIII. század végén épült. Hosszúkás belső tere egyenes lefedésű és záródású. Oldalfalait barokk ablaknyílások és függőleges falsávok tagolják. Homlokzatát a tetőpárkány magasságában koszorúpárkány övezi. Északnyugati falán nyíló, szegmentíves bejárata fölött a tetőgerinc fölé kis, hasáb tömegű huszártornyocska emelkedik.