Filstich-Kemény-ház

Fő tér (Piaţa Unirii) 27.
Rövid leírás:
A kolozsvári történelmi belváros központjának számító Fő tér északi házsorának keleti végéhez közelebb álló telkén az első, földszintes ház létezéséről a 16. század elejéről vannak írott források. (Nyilván korábban is beépítették már e területet.) A század második felében - hasonlóan több más, főtéri házhoz - az e telken álló épületnek is beboltozták a kapualját és emeletet építettek rá. Valószínűleg ezt az építkezést már a ház későbbi időpontból, 1579-ből ismert tulajdonosa, Filstich Péter kolozsvári kamaraispán végeztette. E tulajdonosra emlékeztet a hosszú, téglalap alakú telken elhelyezkedő, ma két zárt belső udvarral rendelkező ház elülső (dísz)udvarának földszinti részén, másodlagos helyzetben látható, igen gazdag faragású, a városban páratlannak számító, reneszánsz ajtókeret, rajta antikva betűs, évszámos felirat: VIRTVTIS COMES INVIDIA 1597 (Az erény kísérőtársa az irigység).

A ház következő, jelentősebb építési periódusa a 18. század 20-as éveire tehető. (Lehet, hogy a Kolozsvár e részét 1697-ben pusztító tűzvész e házat is megrongálta és az építkezés e károk kijavíttatásaként értelmezhető.) A munkákról szintén egy késő-reneszánsz ajtókeret tanúskodik az elülső udvar földszintjén, de ennek minősége messze alatta marad a 16. századinak. Ennek szemöldökkövén ez az építtetőkre utaló felirat olvasható: DANIEL WAS / DE CZEGE ANNO (címer) VAI JUDIT / 1729. A Wass családtól később házasság útján jutott a ház a Kemény család birtokába.

A 19. század legelején az épületet - némileg a Fő tér egyik közeli épületét, a Bánffy-palotát utánzó - késői barokk palotává alakították át, kialakítva ennek ma is látható képét. Ennek meghatározói a földszinti üzletek által közrefogott nagy kapubehajtó fölötti erkély, illetve a vakolt pilaszterekkel és kompozit oszlopfőkkel tagolt falfelületek. A házat magas, késő barokk jellegű, cseréppel fedett tető uralja.

Egyik első emeleti ablaka alatt kőtábla állít emléket annak, hogy 1845-ben ebben a házban szállt meg és innen tartott beszédet az őket ünneplő városi fiatalságnak Deák Ferenc és Vörösmarty Mihály.