Mauksch-Hintz-ház (Gyógyszertártörténeti Múzeum)

Fő tér (ma: Piaţa Unirii) 28. – Ferdinánd király utca (ma: Regele Ferdinand St.) 1.
Rövid leírás:
A város téglalap alaprajzú, középkori főterének északi házsorában, annak keleti végén, sarokházként álló épület legidősebb magja - egy alápincézett, földszintes kőház - minden bizonnyal már a 16. század elején felépülhetett itt. Kutatások híján azt is csak feltételezhetjük, hogy még e század végén a ház - hasonlóan a tér több más házához - emelettel is bővülhetett. Kőből rakott, dongaboltozatos pincehelyiségei között több élszedett középkori nyílászárókeret is fennmaradt.
A ház a 18. század közepe óta (!) gyógyszertár. Ekkor a Felvidékről Kolozsvárra költözött Mauksch Tóbiás modernizálta, átalakíttatta az épületet és 1766-ban gyógyszertárat nyitott benne. Ekkor készült a ház elülső, gyógyszertári helyiségének máig is látható, dekoratív barokk freskója, amely 1573-tól felsorolja a Kolozsvár patikusait. Ugyanekkor készült az északi épületszárny földszinti, élkeresztboltozatos helyiségének stukkódíszítése. A gyógyszertár és a ház a 19. század elejétől a Szláby, majd tőlük örökösödés útján a Hintz család kezébe került. Ők működtették egészen az 1949-es államosításig. A Hintzek a 19. század végén a homlokzatokat átalakították, eltűntetve annak korábbi, barokkos jellegét.
1954-ben gyógyszerészeti múzeum nyílott a ház néhány termében. A kiállított anyag Orient Gyula híres gyűjteményéből származik. (Ő a kollekciót az Erdélyi Múzeumegyletnek ajándékozta, ahonnan az egylet erőszakos feloszlatását követően a tárgyak a Történeti Múzeumba kerültek.)
Az "L" alaprajzú, egy emeletes, nyeregtetős sarokház mai képét az 1960-as években alakították ki, amikor a délkeleti földszinti helyiségek falait az utca felé "kinyitva" gyalogos átjárót alakítottak ki. Ekkor jött létre a mai, erősen leegyszerűsített homlokzat is.