Szent Donát-kápolna

Kápolna
Cím:
A várostól közvetlen északra lévő dombon. Legegyszerűbben a Föhrenweg utca végéből gyalog közelíthető meg.
Rövid leírás:
A kápolna 1700. körül épült. Védőszentje Szent Donát, aki a keresztény hiedelmek szerint a megfelelő időjárásért felel. Az épület szerepel számos, Rohoncról szóló Canonica Visitatioban. Valamikor 1812 és 1819. között a kápolna leomolhatott, esetleg villámcsapás érhette, mert a település krónikája 1820-ban megemlítette, hogy egy újonnan épült kápolnát szenteltek fel itt. 1939-ben a nemzetiszocialisták lerombolták a kápolnát, mert egy ifjúsági otthont terveztek építeni ide, a hegytetőre. Ez szerencsére végül elmaradt - csak az alapkőletételig jutott. A háború után Anton Vogl és Rupert Neuwirt tervei alapján újjáépült a kápolna, amit 1949-ben szenteltek fel újra. A kápolna oltárának lapja a Sajbely család egykor a városi kastélyparkban állt és 1945-ben elpusztul mauzóleumában volt szarkofág fedele volt. A bejárat kovácsolt vas kapuja a szintén 1945-ben elpusztult rohonci Batthyány-kastélyból származik.