Megújulásunk támogatója:  

Kubinyi-Prónay-kúria


A kúria 1947-ben.

A kép forrása: hodejov.estranky.cz
Ország:
Szlovákia
Szélesség (lat):
N 48° 18,086'
Hosszúság (lon):
E 19° 59,277'
Védettség van?
nem
Típus:
Kúria, udvarház
Jelentőség:
Egyetemes jelentőség: 2
Jelentőség a szűkebb környezet/adott ország szempontjából: 4
Magyar történelmi jelentőség: 3
A település mai neve:
A település magyar neve:
A település német neve:
A település latin neve:
Cím:
A polgármesteri hivataltól északkeletre.
Egyéb adat:
Rövid leírás:
Az Árpád-kori eredetű, Gortva-völgyi kis falu és annak vára komoly középkori múlttal rendelkezik. Várát még a 13. században gömöri várjobbágyok kezdték el építeni. 1550 után a vár török kézre került. Ennek következtében a falu hamarosan elnéptelenedett, csak a 18. század közepén telepítették újra az itt birtokkal rendelkező Kubinyi család. A településen a Kubinyiak öt kastélyt, ill. úri lakot építtettek, melyek részben máig is fennmaradtak.

Ezek közül az egyik legidősebb az egykori parkjába épült, igénytelen külsejű kultúrház és községháza takarásában álló, egykori Kubinyi-kúria. A hosszított téglalap alaprajzú, földszintes, kontyolt nyereg tetős, ma cseréppel fedett ház barokk stílusban épült a 18. században. Szimmetrikusan szerkesztett, kilenctengelyes főhomlokzatának közepéből előreugró, ívelt oromfallal koronázott, barokk vakolatdíszítésű rizalit hangsúlyozza az itt nyíló főbejáratot. A plasztikus díszek a homlokzat többi részén, különösen a szegmentíves záródású ablakok körül a ház többi részén is megjelennek.

A 20. század első felében a kúriát a Prónay család birtokolta. A ma kissé elhanyagolt épület felosztva, két család otthonaként, magántulajdonban van. Ennek sajnálatos következményeként az eltérő épületgondozás miatt a két szárny ma eltérő képet mutat.

A leírás Tököly Gábor: Kastélyok, kúriák, udvarházak Gömörben (Méry Ratio, Somorja, 2004.) c. munkája nyomán készült.
Adatlapot készítette:
szépmíves
Adatfelvétel ideje:
2013-05-14 13:00:40
 
 

Összetett keresés

Új jelentés készítéséhez be kell jelentkezni.