Kubinyi-Szabó-kúria

A képek forrása: hodejov.estranky.cz

Kúria, udvarház
A faluközponttól keletre, egy fő utcai tömbháztól északra.
Rövid leírás:
Az Árpád-kori eredetű, Gortva-völgyi kis falu és annak vára komoly középkori múlttal rendelkezik. Várát még a 13. században gömöri várjobbágyok kezdték el építeni. 1550 után a vár török kézre került. Ennek következtében a falu hamarosan elnéptelenedett, csak a 18. század közepén telepítették újra az itt birtokkal rendelkező Kubinyi család. A településen a Kubinyiak öt kastélyt, ill. úri lakot építtettek, melyek részben máig is fennmaradtak.

Ezek közül az egyik legidősebb az egykori parkjába épült emeletes tömbház miatt a fő útról alig látható, egykori Kubinyi-kúria. A hosszított téglalap alaprajzú, földszintes, kontyolt nyereg tetős, ma cseréppel fedett ház barokk stílusban épült a 18. század végén. Szimmetrikusan szerkesztett, öttengelyes főhomlokzatának közepéből nyíló főbejáratát timpanonnal koronázott, hangsúlyos portikusz védi. Magas, félköríves záródású ablakain még megtaláljuk az eredeti zsalugátereket és vas rácsokat.

A kúria, melyben 1945-ig a falu legutolsó nagybirtokosa, a Szabó család lakott, ma is magántulajdonban van.