Négy Oroszlán-kút

(A képek forrása: karlovci.org.rs)

Szerbia
Egyéb tárgyi emlék
Központ, Trg Branka Radičevića
Rövid leírás:
A Négy Oroszlán-kút (česma „Četiri lava”) a város központjában található. Eredetileg a tér 3-as számú épületénél állt, és az első városi vízművek kiépítésének fénypontjaként emelték 1799-ben dr. Jovan Živković támogatásával és Stefan Stratimirović szerb metropolita védnöksége alatt. A tervezője, az olasz Giuseppe Aprili, barokk stílusban álmodta meg. Pécs környéki vörös márványból faragták. Jelenlegi helyére 1903-ban a Gimnázium építésekor tették át. 1825-ben, 1925-ben és legutóbb 2008-ban újították fel. 1998-ban a Saborna székesegyház előtt feltörő forrásvízhez csatlakoztatták, két év múlva pedig a városi vízvezetékekre kapcsolták rá.

Három lépcsős, négyszög márványtalapzaton áll. Ezen van a vörös márvány medence és a hasáb alakú test a széles, lapos, profilált plinthosszal és barokk vázával. A négy fémoroszlán szájából rézcsövön keresztül szünet nélkül folyik a víz.

A település egyik szimbóluma lett. A helyiek mondása szerint, aki iszik a kút vizéből, visszatér Karlócára.

Forrás:
pzzzsk.rs és en.wikipedia.org