Strasser-ház és gyógyszertár

(Forrás: Panoramkoo/Panoramio)
Szerbia
Lakóépület és üzlet
Központ, Trg Branka Radičevića 13
Rövid leírás:
Az épületet Ludwig Strasser építtette 1890-ben neobarokk stílusban a város főterén. Földszintjén a gyógyszertár, emeletén a család lakóhelyiségei voltak.

Az építmény karcsúságával kitűnik a szomszédos házak közül. A földszinti homlokzat rusztikázott, szélein egy-egy bejárattal, középen pilaszterrel elválasztott ablakokkal. Az ajtók és ablakok között ovális medallionban Aszklépiosz és Hygieia profilja látható. Az emeleten a szélső ablakok háromszög tümpanonnal, a középső szegmensíves tümpanonnal díszített; az ablaknyílásokat formázott félpillérek keretezik. Az öv- és a főpárkány kifejezett.

A gyógyszertár belső díszítési elemeit Srasser Velencéből rendelte. A gyógyszertárt négy generáción át a család működtette; a mai napig eredeti funkcióját tölti be.

Forrás:
karlovci.org.rs és fruskogorska-riznica.co.rs (ism. szerzők)