Sabov-ház

(Forrás: mestokojevolim.rs)
Szerbia
Mitropolita Stratimirovića 18
Rövid leírás:
A házat Anastasijević Dmitar (Dimitrije) építtette 1790-ben kereskedelmi és lakhatási célokra. A cincár eredetű Dmitar gyerekként került Karlócára az Oszmán Birodalomból, Thesszaloniki környékéről 1732/33-ban. A róla gondoskodó kereskedő Újvidékre adta tanoncnak, ahol a szabómesterséget sajátította el; innen a beceneve, a Sabov. Később kereskedőként és szabóként dolgozva beutazta Magyaroszágot és Szlavóniát, majd 1750 körül visszatért Karlócára. Negyven évi munka gyümölcseként jelentős vagyont sikerült felhalmoznia (földbérléssel is foglalkozott). Ebből adományozta a Karlócai Gimnázium létrehozásához a pénzt és emelte saját házát. 1803-ban hunyt el.

A háza nem a város főterénél van, hanem az Alsótemplomnál, az egyik legjelentősebb kereskedelmi utcában. Trapezoid parcellára emelték. A ház pincével, földszinttel és emelettel rendelkezik. Barokk és rokokó elemek figyelhetőek meg rajta. Az utcai homlokzatot övpárkány osztja. A földszinten a kőkeretes, pilaszterekkel keretezet főbejárat, a kovácsoltvas rácsos, ívelt párkányos ablakok és a üzlethelyiség ajtók vannak. Az emeleten az ablakok profilált keretesek, egyenes záródásúak, közöttük ión oszlopfős pilaszterekkel.

A földszintet üzleti, az emeletet lakhatási célokra alakították ki.

Forrás: