Ortodox kolostor

Szerbia
Templom és kolostor, rendház
Kabol, a település déli szélén (Alsókovil)
Rövid leírás:
Tisztázatlan alapítási idejű szerb ortodox kolostoregyüttes. A település első említése a 14. század elejéről maradt fenn. A szerb hagyomány szerint Szent Száva alapította 1237 körül, ám ezt már a 19. század végén vitatták: más elmélet szerint a 15. században a bevándorló szerbeket kísérő szerzetesek építették, úgy mint a többi szerémi klastromokat. Borivszky Samu szerint ez a klastrom is valószínűleg csak a 16. század elején épülhetett, amikor a szerbek Bácskában nagyobb számmal telepedtek le. Az sem lehetetlen, hogy a szerbek egy korábbi alapítású (nem ortodox) monostort foglaltak el, amint az Bátmonostornál is történt.

Az bizonyos, hogy a monostor a török korban már fennállt, valószínűleg el is néptelenedett. Újraalapításáról, 20-21. századi kutatásáról, amely tisztázná az építési korszakokat, az adatlap készítése idején nem találtam adatokat. A Révai lexikon szerint a török kor után újjáépített templomának oldalhajójában a csajkás-kerület első parancsnoka, az 1782-ben elhunyt Sztaniszavlyevics Tódor ezredes van eltemetve. A kolostor irányítója a 18. sz. végén Rajcs János, az első szerb történetíró volt.

Jelenlegi formájában jelentősen, többször is átépített együttes. A korszakokat csak kutatás tudná tisztázni.