Megújulásunk támogatója:  

Szerb görögkeleti ún. Alsótemplom


(A képek forrása: karlovci.org.rs)

A platánfa

Ország:
Szerbia
Szélesség (lat):
N 45° 12,122'
Hosszúság (lon):
E 19° 56,179'
Védettség van?
igen
Védettség száma:
Típus:
Templom
Jelentőség:
Egyetemes jelentőség: 1
Jelentőség a szűkebb környezet/adott ország szempontjából: 4
Magyar történelmi jelentőség: 1
A település magyar neve:
A település német neve:
A település latin neve:
Cím:
Mitropolita Stratimirovića
Egyéb adat:
Rövid leírás:
A Szent Péternek és Pálnak szentelt templomot 1599-ben említik legelőször az írott források. A régi templom helyén 1719-ben emelték az újat. A háromkaréjos alaprajzzal rendelkező, barokk stílusú templom homlokzatai egyszerűek, letisztultak. A templom ablaknyílásai félkörívesek, hullámos fémrácsokkal védettek. A főpárkány kifejezett. A karéjok tetőszerkezete alacsonyabb a főhajóénál. A harangtorony háromszintes, mindegyik szintjén ablakkal, a sarkokon pilaszterekkel. A nyugati homlokzaton okulusz és két boltíves ajtó található. A déli bejárat boltíves ajtóval és rusztikált dór féloszlopokkal rendelkezik. Az előtér boltíves mennyezetű; a naosz három hajóra oszlik; az apszisnak három nagy ablaka van. A padlózat négyszögletes kövekből rakott.
Az ikonosztáz fafaragása a neoklasszicizmus hatását mutatja a girlandos kompozit oszlopokkal, vázákkal, félkörös záródásával. Marko Vujatović műve 1825-ből.
Az oltár festményei 1720-ból származnak, és egy ismeretlen festő művei. Egyes falfestmények és az ikonosztáz ikonjai Dimitrije Bratoglić alkotásai az 1828-31 közötti felújítási időszakból.

A templom előtt több száz éves, termetes platánfa áll, amelyet a helyi hagyomány szerint Bécsből hoztak. Állami védelem alatt áll.

Forrás:
pzzzsk.rs és karlovci.org.rs (ismeretlen szerzők)
Adatlapot készítette:
herakhleia
Adatfelvétel ideje:
2014-03-16 21:57:10
 
 

Összetett keresés

Új jelentés készítéséhez be kell jelentkezni.