Szent Anna-templom (Weifert-kápolna)

(Forrás: adattar.vmmi.org)
Szerbia
Kápolna
Katolikus temető
Rövid leírás:
A Szent Anna templomot Weifert György, német származású pancsovai iparmágnás 1923-ban építtette a katolikus temetőben, családi kápolnaként.

Az egyhajós épület aszimmetrikus: a sekrestye az oltártól nyugatra, a négyzet alaprajzú harangtorony a bejárattól keletre kapott helyet. Az eklektika szellemében épült: a főhomlokzaton, a harangtornyon és a tetőzeten a szecesszió, a nyugati oldalon és az oltári beltéren a neogótika, a biforoszokon bizánci hatás bontakozik ki. A bejárati, háromnyílású árkád homlokzata sekély malterdíszítésű. A nyugati oldalon neogótikus árkádsor található. Az ajtónyílások a templom épületén, a tornyon és a sekrestyében mind boltívesek, díszes kovácsoltvas zsanéros és fogantyús, tölgyfa ajtókkal.

Forrás:
pancevo.com (ism. szerző)