Szent György (Dragičević) kápolna

Szerbia
Kápolna
Régi szerb görögkeleti temető
Rövid leírás:
A Szent György (Sveti Đorđe) kápolna építéséhez az adományozást Lazar Dragičević gazdag gabonakereskedő 1853-ban tette. Az építésre 1868-ban került sor. A következő évben harangtorony hozzáadásáról született döntés; a megvalósítás 1874-ig váratott magára (Franz Bachmann és Konstantin Radotić tervei alapján készült el).

A kápolna épülete egyhajós, félkörös apszissal, harangtoronnyal. Az ablaknyílások bolthajtásosak, az oldalsó homlokzatokon a párkány alatt vakablakok sora fut. A nyugati homlokzatot dór pilaszterek tagolják. Az oldalsó fülkékben az egyik oldalon Szent Gábriel, a másikon Szent Mihály Arkangyal festménye látható (ezek az 1984. évi felújítások után keletkeztek).

A belső teret a narthex, a fölötte levő kórus, az alacsony ikonosztázos naosz és az oltártér képezi. Az ikonosztáz fakerete mély faragással díszített, aranyozott. Az ikonok Szűz Máriát Jézussal és Jézus Krisztust ábrázolják.

Forrás:
pancevo.com (ism. szerző)