Szent Orbán-szobor

Plasztika
szobor
Plasztika
szobor
Dorog Körzeti Földhivatal
rövid leírás:
A temető mögötti szőlőben, hasáb alakú, levéldíszes párkánnyal és lábazattal tagolt talapzaton, fém esővédő tető alatt álló, eredetileg színezett szobor. A szentet pápai díszöltözetben, tiarával, pásztorbottal, jobb kezét áldásra emelve ábrázolja.
A piros és sárga kereszt jelzésű turistautak mentén áll, a temető mögött, a szőlőben.
Négyszögletes talapzaton álló, kovácsoltvas rudak tartotta esővédő tetővel ellátott, eredetileg színezett, mára azonban már erősen megkopott szobor. A szentet frontálisan, pápai díszöltözetben, tiarával, pásztorbottal ábrázolja, amint jobb kezét áldásra emeli. A vasrudakat tartó keretet szőlőfürtök, a lábazatos, párkányos talapzat szegélyeit faragott levélsor díszíti, a mára olvashatatlanná kopott felirat ívesen levágott sarkú mélyített tükörben helyezkedik el.
Kisebb részletei hiányoznak. Restaurálásra szorul (2000.)

Az előző képeken a szobor felett egy kis tető volt, ez most hiányzik.