Szent Vendel-szobor

Plasztika
szobor
Plasztika
szobor
Dorog Körzeti Földhivatal
rövid leírás:
Körülkerített helyen, hasáb alakú talapzaton, fém esőtető alatt álló, a szentet imára kulcsolt kézzel, 18. századi nemesi öltözetben, lábánál koronával és báránnyal ábrázoló szobor. Bal oldalán pásztorbot. Készült a 19. század második felében.
külső leírás:
Négyszögletes talapzaton álló, frontális szobor, mely fölött a hajlított esőtetőt négy L-vas tartja. A szentet imára kulcsolt kézzel, hagyományos ruházatában és attribútumaival ábrázolja: pásztorruha, csizma, köpeny, kalap, illetve a lábához tett korona, másik oldalon fekvő bárány. A lábazatos, párkányos talapzat szegélyeit faragott levélsor díszíti, a mára olvashatatlanná kopott felirat ívesen levágott sarkú mélyített tükörben helyezkedik el. A Szent Orbán szoborral egyidőben, azonos kéz által készülhetett.
Össze éppen nem dől, de a felülete nagyon erodálódott, igencsak rászorul a restaurálásra. (2000.)

A szobor és környezete gondozott