parasztház
Balassagyarmat Körzeti Földhivatal
rövid leírás:
Fésűs beépítésben álló, előkertes ház. Két részből áll, mindkettő téglalap alaprajzú. Nyeregtetője az utcai végén alsó csonkakontyolt, fűrészelt díszítésű deszkaoromzata kereszttel díszített. Oldaltornácos, faoszlopokkal, fűrészelt díszes deszkamellvéddel. Eredetileg egytraktusos, átalakított belső, gerendás fafödémmel. Az első ház udvari vége alatt pince. Népi műemlék.
külső leírás:
Szalagtelken épült fésűs beépítésű, előkertes, két házból összeépült épület. Az első ház a lejtős vége alatt alápincézett. Falazata kő alapon vályog fehérre meszelve. Tetőzete alul csonkakontyolt nyeregtető, cserépfedéssel. Oromzata deszkaoromzat, fűrészelt díszítéssel. Homloktornáca faoszlopos, az oszlopok között fűrészelt díszes deszkamellvéddel. Az ablakalja téglával burkolt. Utcai homlokzata két ablaktengelyes. Az első épület udvari homlokzata 6 tengelyes, melyből a 2. és 3. ajtó. Utóbbi épületrész nyílászárói modernek.

2013.01.26 12:21 Lacipap állapot: 3 - pont: 8

Az épület állapota romlik és romlik! A tornác elé húzott nádszövet már nagyon tönkrement, a tapasztás a falról egyre jobban pereg.