Szerb ortodox ún. alsó nagytemplom

(A képek forrása: zaprokul.org.rs)

Szerbia
Žarka Zrenjanina 7
Rövid leírás:
A török hódoltság alatt elnéptelenedett területet 1756-ban kincstári pusztaként bérbe adták. 1768-ban a bánsági német és illír Katonai Határőrvidék megszervezésekor szerb határőrök telepedtek a helységbe, akikhez később román lakosság is csatlakozott. A Határőrvidék feloszlatásakor 1872-ben Torontál vármegyéhez csatolták. A szerbek Dolovo-nak, a románok Doloave-nak nevezik.

A templomot mürai Szent Miklós maradványai Kis-Ázsiából Bariba (Olaszország) való átvitelének szentelték (Prenos moštiju Svete Nikole), amire 1087-ben került sor. A helyiek Alsó Nagytemplomnak is hívják a Dolova központjában felállított építményt.

A egyhajós épületet 1811-ben emelték barokk stílusban; kívül-belül gazdag díszítéssel, felülettagolással rendelkezik. A harangtorony a nyugati homlokzat fölé magasodik.

A félkörös oltárteret a naosztól az ikonosztáz különíti el. Az ikonosztázra a klasszicista biedermeier jellemző; fakerete gazdagon faragott; festészeti elemeit Jovan Popović készítette 1850-ben. A széles naosztól három boltíves átjáróval rendelkező árkádívnyílás választja el az előcsarnokot és a kórust.

Forrás:
Jasmina Vujović: Nepokretno kulturno nasleđe Južnog Banata (danube-cooperation.com)
Borovszky S. (szerk.), Torontál vármegye. Magyarország vármegyéi és városai. Budapest 1912. (http://mek.oszk.hu/09500/09536/html/0024/0.html)
herakhleia