Szerb ortodox ún. felső kistemplom

(A képek forrása: zaprokul.org.rs)

Szerbia
Október 29-e utca
Rövid leírás:
A templomot 1888-ban építették a település központja fölé magasodó dombon, nem messze a nagyobb, impozáns, barokk templomtól (innen a felső kistemplom megnevezés). Szintén mürai Szent Miklós maradványai áthelyezésének szentelték (Prenos moštiju Svete Nikole), ami 1087-ben történt a Szeldzsuk törökök kis-ázsiai hódításainak következtében. Szent Miklós csontjait az olaszországi Bariba vitték ereklyeként.

A neoklasszicista épület helyén korábban az 1765-ben emelt templom állt. 1877-ben lebontották.

A visszafogott, ízléses díszítéssel rendelkező templom homlokzatát félkörös álfülkék díszítik, oldalait rizalitok, féloszlopok, félpillérek tagolják. Külseje emlékeztet a reneszánsz palotaépítészetre. A harangtorony a nyugati homlokzat fölé tornyosul.

Az ikonosztáz Dragiša Milutinović tervei alapján készült. Festészeti elemeit Paja Jovanović készítette 1901-ben.

Forrás:
Jasmina Vujović: Nepokretno kulturno nasleđe Južnog Banata (danube-cooperation.com)