parasztház
Balassagyarmat Körzeti Földhivatal
rövid leírás:
Fésűs beépítésben álló, téglalap alaprajzú ház, kő alépítménnyel, az utcai végén alsó csonkakontyolt nyeregtetővel, fűrészelt díszítésű deszkaoromzata sugár- és virágmintával díszített. Orom- és oldaltornácos, faoszlopokkal, fűrészelt díszítésű deszkamellvéddel, az eresz alatt lécráccsal. Egytraktusos, hagyományos beosztású belső, gerendás fafödémmel. Padlástere beépített. Népi műemlék.
külső leírás:
Szalagtelken épült fésűs beépítésű utcavonalon álló, lejtős vége alatt alápincézett épület. Falazata kő alapon vályog fehérre meszelt. Tetőzete alul csonkakontyolt nyeregtető cserépfedéssel. Oromzata deszkaoromzat, fűrészelt díszítéssel (sugárminta, virágminta). Homloktornáca faoszlopos, az oszlopok között fűrészelt deszkamellvéddel a fűrészelt díszes ereszdeszka alatt lécrács árnyékfogóval áttört mintás, fűrészelt oszlopdíszekkel. Az ablakalja terméskővel burkolt. Utcai homlokzatán két hagyományos, 6 szemes ablak található. Padlástere beépített

Az épület szép ép, csak sajna télen lakatlan.