Magtár és gazdatiszti ház

Agrár műemlék
magtár
Nyíregyháza Megyei és Körzeti Földhivatal
Magtár és volt gazdatiszti ház, késő barokk eredetű késő klasszicista, 19. sz. második fele.
:
Földszinti bejárata az északi homlokzat jobb oldalán egyenes záródású vasajtó bejárat. Emeletére a nyugati homlokzat tengelyében nyíló hasonló ajtó vezet.
Az északi oldal földszintjén a bejárattól balra 3 kis négyzetes ablak nyílik, közöttük jól láthatóan elfalazott korábbi nyílások. Egyszerű osztópárkánya felett 6 db. hasonló rácsos ablak nyílik, felettük ugyanennyi elfalazott. Nyugati oldalán a bejárat alatt félnyeregtetős új toldalék. A bejárat felett az oromzatban két négyzetes szellőzőnyílás.
A déli oldalán a bejárat felett az oromzatban két négyzetes szellőzőnyílás.
A déli az enyhén emelkedő terep miatt már pinceként értelmezhető földszintre 4 egyforma téglapárkányos négyzetes ablak nyílik. Felette az emeleten hasonló ritmusban 4 kissé nagyobb hasonló ablak.
A keleti homlokzat oromzatában 2 négyzetes szellőzőnyílás alatta 2 nagyobb egykori elfalazás helyén két kis rácsos ablak. A téglaépület cserépfedés borítja.

2011.11.13 09:30 guess.who állapot: 1 - koordináta: N 48° 0,604' E 21° 9,639' - pont: 7

Sajnos az elmúlt bő egy évben az épületek állapota semmit nem javult, inkább csak romlott. Nagy kár, mert a magtárépület alagsori része, illetve az emelet is hasznosítható lett volna, ha kicsit előbb észbekapnak, s legalább a tetőzetet sikerül megmenteni. Mostanra ugyanis az összes gerenda beszakadt és elkorhadt, a falakat semmi nem védi az időjárástól - főleg hogy vakolat is inkább csak mutatóban van rajtuk.
A gazdatiszti ház hasonlóan rossz állapotban van, bár ennek fronti részén még látszik nyoma a tetőnek...

Csárda (0.059 km)
Tubus-magtár (0.535 km)