Megújulásunk támogatója:  

Csárda

azonosító:
8486
törzsszám:
10239
szélesség (lat):
N 48° 0,633'
hosszúság (lon):
E 21° 9,655'
védettség:
Műemléki védelem
jelleg:
Építmény
név jellemző:
Mai
eredeti kategória:
Középület
eredeti főtípus:
kereskedelmi- és vendéglátó létesítmény
eredeti típus:
étterem
megye:
Szabolcs-Szatmár-Bereg
helység:
helyrajzi szám:
206
település KSH kódja:
12593
földhivatal:
Nyíregyháza Megyei és Körzeti Földhivatal
rövid leírás:
Egykori csárda, 18. sz. közepe. Homlokzata átalakítva.
:
Tiszadob a Tiszalúcot és Tiszadadát összekötő út mentén települt ma már Hol-Tisza(Falusi, vagy dög Tisza.) holdsarló alakú terasz szigetére. Az egykori csárda jelenleg a faluvégen áll, a Móricz Zsigmond- Dózsa György- Andrássy Alkotmány utcák és a Tiszalúc felé vezető út által kialakított "tér" szélén.
A csárdát a XVIII század közepén építették, egykori jelentőségét a Tisza közelsége adhatta. Jelenleg disco, játékterem és presszó van az épületében.
A kis alakú telken nagyobbik részét az épület teszi ki. A saroképületet egyszerű deszkakerítés választja el az utcától. A portája elhanyagolt.
A hosszú, fehérre meszelt, barna lábazatú épület nyeregtetőjét cserép borítja. A tetőn két új téglakémény van. Az épület hátsó traktusa mintegy 30 cm-rel alacsonyabban van az elsőnél, ez a szinteltolódás a tetőszerkezeten is látszik a tetőn lévő padlásfeljáró. Az épület körbe csatornázott.
Az egykori csárda homlokzata erősen átalakítva. A hosszanti utcai homlokzatán öt nagy alakú ablak és egy rácsozott ajtó található. A szemközti homlokzaton két nagy ablak van, az udvar felőli homlokzaton négy ablak és két ajtó (bejárati, pincelejárat). Valamennyi nyílászáró barnára van festve. Az épület udvar felőli oldalán betonjárda vezet végig a kapuig.

Állapotjelentések

2011.11.13 09:45 guess.who állapot: 3 - koordináta: N 48° 0,629' E 21° 9,653' - pont: 7

Az épületen az elmúlt egy év alatt semmilyen pozitív változás nem látható, ugyanúgy lakatlan és elhanyagolt, mint tavaly nyáron volt. Kár érte, mert jó elhelyezkedése miatt hasznosítható lenne akár továbbra is valamiféle csárda-pótlékként.

Új jelentés készítéséhez be kell jelentkezni.

Közeli objektumok

Lakóház (0.133 km)
Lakóház (0.530 km)
Tubus-magtár (0.530 km)
Patay-kastély (6.218 km)